Rengastien Autotarvike
Varaosat Renkaat Huolto Yhteystiedot Rekrytointi

Huolto

Moottorista irrotettujen sytytystulppien kulumiskuvion perusteella voidaan selvästi tunnistaa, toimiiko moottori hyvin tai huonosti. Hyvin toimivasta moottorista irrotettu sytytystulppa näyttää "kuivuneelta" - elektrodien ympäristö vaikuttaa kuivalta, harmahtavalta ja siinä on varjostumia valkoisesta keltaiseen ja ruskeaan. Elektrodeissa ja eristimen näkyvässä osassa ei ole yleensä huomattavia vaurion merkkejä. c122c8f19a

Vauriojäljet

Normaali ulkonäkö

Virheetön sytytystulppa on tämän näköinen. Valko-harmaa värjäytyminen on vaaratonta. Se on peräisin polttoaineen lisäaineista, jotka eivät pala kokonaan, ja on seurausta säädetystä normaalista palamista.

6

Virheettömässä sytytystulpassa on valko-harmaa värjäytymä


Kerrostumat

Tässä sytytystulpassa on vahvoja kerrostumia. Niiden syynä voi olla huonolaatuinen polttoaine, kuluneen moottorin suuri öljyn kulutus tai jäähdytysnesteen palaminen, koska sylinterinkannen tiiviste vuotaa. Hehkuvat kerrostumat edistävät hehkusytytyksiä.

7

Paksut kerrostumat ovat seurausta esimerkiksi huonolaatuisesta polttoaineesta ja öljyn palamisesta viallisessa moottorissa


Eristeen murtuma

Kuvassa näkyvä eristeen murtuma voi johtaa moottorivaurioon. Tällaisten murtumien syynä on useimmiten väärä kiristysmomentti tai sytytystulppien putoaminen kovalle alustalle (esim. korjaamon lattialle) ennen asennusta.

8

Eristeen rikkoutuminen voi johtaa moottorivaurioon


Sulaminen

Tämän sytytystulpan keski- ja maaelektrodi ovat sulaneet yhteen. Näin käy, kun tulppa kuumenee liikaa. Tässä tapauksessa ei männänkään sulamista voida sulkea pois. Syynä voi olla väärin valittu sytytystulppa (väärä lämpöarvo) tai moottorin käyntihäiriö (nakutus tai hehkusytytys).

9

Jos sytytystulppa kuumenee liikaa, keski- ja maaelektrodi sulavat yhteen


Karstoittuminen

Tässä on karstoittunut sytytystulppa. Tulppa karstoittuu, kun se toimii usein alle itsepuhdistuslämpötilassa (450 °C) - jos autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja tai lämpöarvo on valittu väärin (liian kylmä).

10

Tulppa karstoittuu, kun se toimii usein alle itsepuhdistuslämpötilassa (450 °C)